Dankbaar voor tegenslagen

OK, in eerste instantie klinkt dit misschien een beetje raar. Jij gaat toch ook liever moeiteloos door het leven zonder al teveel tegenwind. Jij wilt ook dat het leven gaat zoals jij dat wilt en zoals jij dat bedacht had. Toch?!

 

Maar de realiteit is dat het leven nu eenmaal soms pijn doet. Dat het leven soms onrechtvaardig is. En wat doe je dan? Loop je daarvoor weg, of kun je ook dit toelaten als iets wat er nu eenmaal bij hoort. Het leven is er namelijk niet om je dwars te zitten. Het leven is er juist vóór jou. Ben jij bereid om het leven te nemen precies zoals het je gegeven wordt? Ook wanneer het niet helemaal in de verpakking is zoals je het bedacht had?

 

“Je moet niet bang zijn om fouten te maken, die maak je toch wel.”

 

Ik herinner me nog één van mijn eerste bijbaantjes. Ik werkte als hulpje in de horeca en eenmaal 16 jaar mocht ik eindelijk in de bediening op het terras. Zo onzeker en angstig (om het niet goed te doen) als ik toen was, vond ik dat vreselijk eng en spannend. Ondanks dat ik het zo graag wilde, had ik door mijn angst mijn baantje bijna opgezegd. Mijn baas had mij feilloos in de gaten en zijn woorden zijn me altijd bijgebleven: “Je moet niet bang zijn om fouten te maken … die maak je toch wel.” Shocking voor mij op dat moment. “Serieus, ga ik echt fouten maken?! Ik wil weg, NU!” Maar het heeft mij ook in laten zien dat fouten maken er ook bij hoort en dat dat OK is. Dit heeft mij geholpen mijn angst te overwinnen en ik heb jaren met veel plezier vele mensen blij gemaakt op het terras.

 

Ongemak omarmen

 

En zo is het niet alleen met fouten maken, maar met ongemak in het algemeen. Ongemak hoort nu eenmaal bij het leven. Het is niet de vraag of je gekwetst wordt, maar wanneer. Jij hebt de keuze. Blijf je hardnekkig proberen om ongeschonden door het leven te komen, of ga je kijken hoe je het ongemak in je leven kan omarmen.

 

Hoe ga je om met moeilijke, spannende of pijnlijke situaties en lastige gevoelens. Kan je reflecteren op jezelf en wat er gebeurt. Wat kan je van deze gebeurtenis leren en hoe kan je hierdoor groeien? Kan je dankbaar zijn voor de tegenslagen die maken wie jij bent. Voor de levenslessen en mooie herinneringen die je daaruit mag ontvangen. Wat zou dit doen met jouw mentale en fysieke gezondheid?