Helende kracht van wandelen

Lopen is een activiteit die de meeste mensen zonder al te veel nadenken doen. Je zet je ene been voor het andere. Je loopt van A naar B. Van de kamer naar de keuken. Van huis naar de winkel. Van het station naar je werk. Het is een manier om je van de ene plek naar de andere plek te verplaatsen. 

  • Mindful wandelen

Vaak lopen we gedachteloos. Of juist met ons hoofd vol gedachten. Deze gedachten gaan dan meestal over iets anders dan het moment zelf. Onderweg lopen we vaak te piekeren, denken na over het werk, gezondheid of taken die we nog moeten doen. Na een wandeling zit je hoofd dan nog net zo vol als daarvoor. Door te oefenen om bewust te wandelen zul je merken dat het steeds beter lukt om ontspanning te vinden, los te komen van zorgen en je hoofd leeg te maken. 

Mindful wandelen is een manier om bewuster te wandelen. Tijdens het wandelen let je maar op één ding, je zogenaamde wandelvraag. Dat kan een vraag zijn waar je graag meer inzicht in wilt. Maar ook het gericht en intensief inzetten van je zintuigen werkt heel krachtig om je bewuster te maken en meer in het hier en nu te zijn. Mindful wandelen (in de natuur) ontspant, maakt het hoofd helder, ontstrest en inspireert je tot nieuwe inzichten.

  • Fysieke gezondheid

Een wandeling van ongeveer 30 minuten per dag vermindert al de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en andere ouderdomsziektes. Door te wandelen verminder je zelfs de kans op ouderdomsklachten op latere leeftijd zoals stijve spieren en gewrichten.

  • Wandelen is de haast uit je hoofd lopen en kijken wat er over blijft

Bewust wandelen helpt om te ontspannen. Doordat je je richt op je wandelvraag of je zintuigen, wordt het langzaam rustiger in je hoofd. Er is minder drukte en gepieker in de bovenkamer. Het maakt het hoofd helder en je voelt je minder gestrest. 

  • Benen zijn de wielen van creativiteit – Albert Einstein

De natuur is ook een grote inspiratiebron. Door het observeren van de natuur en de seizoenen, zal je mogelijk minder stress ervaren in het dagelijks leven. Het kan je inspireren om anders met stressvolle situaties om te gaan of ingesleten patronen te doorbreken. Door de haast uit ons hoofd te lopen ontstaat er bovendien ruimte voor nieuwe inzichten en ideeën. Het zou zomaar kunnen dat tijdens een stille wandeling een oplossing komt binnenvallen voor een vraagstuk waar je maar niet aan uit kwam.

  • De kracht van de natuur

In de natuur zijn doet je goed. Dompel jezelf onder in een groen bad. Alleen al het kijken naar de kleur groen heeft een rustgevende werking op ons brein. Daarnaast helpt de natuur ook een handje door de aanwezigheid van phytonciden in het bos. Deze natuurlijke oliën worden door planten en bomen afgescheiden als afweer tegen insecten, dieren en micro-organismen en dienen ook als geurboodschappen tussen planten onderling. Deze stoffen activeren ons immuunsysteem en zijn goed voor het humeur. Wandelen in het bos is een krachtige manier om je energetisch lichaam te zuiveren en te gronden. 

  • Bosbaden – Shinrin-Yoku

Combineer de helende krachten van de natuur met het volledig openstellen van je zintuigen en ervaar de heilzame werking hiervan. Japanners noemen dit Shinrin-Yoku. Dat betekent “tussen de bomen zijn” oftewel “bosbaden”. Door de geconcentreerde waarneming van wat je ziet, ruikt, voelt of hoort, raak je meer in balans en kun je beter ontspannen. Ga de natuur in, zonder vooraf een route te plannen. Kijk, luister, ruik en voel de natuur. Neem de hele waarneming in je op, laat je betoveren door het ruisen van de wind door de bomen of de geuren van de bladeren na een zacht buitje. Zo kom je even los van de drukte, hectiek en stress van het alledaagse leven.

Een bosbad nemen is eenvoudig zelf te doen. Wil je graag begeleiding bij het onderzoeken van een vraag, bij het tot rust brengen van je hoofd of de wandeling combineren met andere oefeningen uit de mindfulness, yoga en tai-gong? Dan ben je van harte welkom.