Wie tussendoor regelmatig even op de pauzeknop drukt en het zichzelf toestaat om te vertragen, heeft daar veel profijt van aan het einde van de dag of de week. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist door ruimte te maken om even niets te doen, bereik je meer. Je ervaart meer rust en voldoening, bent effectiever en houdt ook nog eens meer tijd en energie over voor die zaken en mensen die er echt toe doen voor jou. Dat wil jij toch ook?
Onze maatschappij is vooral gericht op groeien en presteren. En op de één of andere manier zijn we gaan geloven dat het altijd maar druk hebben, een volle agenda en veel verplichtingen, gelijk staat aan succesvol en belangrijk zijn.
Met als gevolg dat we van de ene afspraak naar de andere vliegen, onze mails direct lezen, tussendoor social media checken en tegelijkertijd zijn we hard aan het werk om die deadline te halen. Daarna haasten we ons naar huis waar de volgende to do’s en verplichtingen op ons wachten.
Die dagen hebben we allemaal weleens. Toch? Van die dagen waarop we maar doordenderen op de automatische piloot en geleefd worden door de buitenwereld. Dat we veel doen en tegelijk het gevoel hebben dat we maar niet vooruitkomen. Wist je dat het ook anders kan? Door stil te staan en je bewust te zijn van wat je aan het doen bent of wat je nodig hebt. Zo ontstaat er ruimte om een keuze te maken. De keuze om het anders te doen.
Met deze tips bevrijd je jezelf uit de hectiek van de dag. Eenvoudig en gemakkelijk in te passen in je dagelijkse routine.
- Begin je dag met een intentie
Neem in de ochtend een moment om af te stemmen op wat voor jou belangrijk is die dag. Wat wil je in ieder geval gedaan hebben of hoe wil je je voelen vandaag. En waarom is dat belangrijk voor je. Een aantal voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen: “Wat is voor mij belangrijk vandaag?” – “Waar verlang ik naar vandaag?” – “Wanneer is mijn dag gelukt?” Neem gedurende de dag een aantal keer een kort moment om te kijken wat je aan het doen bent. Draagt het nog bij aan je intentie, doel of gevoel voor die dag? Welke prioriteiten mag je stellen.
- Ademhalen
Ademhalen doen we de hele dag door. Meestal onbewust. En dat is wel zo handig ook. Diezelfde ademhaling kunnen we gebruiken om je aandacht terug naar jezelf te brengen. Bewust ademhalen verlaagt direct het stressniveau en maakt je in staat om beter om te gaan met de snelheid van het leven. Een gemakkelijke en korte oefening is de volgende. Adem diep en rustig in door je neus. Probeer daarbij onder in je buik te ademen. Laat bij de uitademing alle lucht met een zucht ontsnappen. Herhaal het nog 2x. Hè hè, dat lucht op.
- Doe taken langzaam en bewust
Gehaast je taken afraffelen in de hoop zoveel mogelijk gedaan te krijgen, werkt vaak alleen maar averechts. Neem eens wat meer de tijd. Beweeg langzaam en maak je acties bewust. Het helpt je te focussen op de taak waarmee je bezig bent. Ook als je aan het werk bent. Je bent minder afgeleid, sneller klaar en houdt meer energie over. Dat kan ook met heel eenvoudige en routematige handelingen. Zoals lopen. Als je bijvoorbeeld naar een collega loopt of een kop koffie gaat halen. Voel je voeten over de grond bewegen, je spieren die zich aanspannen, de kleding langs je lichaam. Zelfs tijdens het koken of schoonmaken. Gebruik al je zintuigen, richt je hele hoofd op je taak, concentreer en doe het bewust en compleet. Rust in je hoofd èn een schoner huis.
- Doe minder
Inderdaad. Doe minder en bereik meer. In ieder geval kwalitatief meer. Dus geen oneindige to-do lijst, maar de dag vullen met dingen die je kunt doen. Zo voorkom je dat je alleen maar van het een naar het ander rent, zonder echt stil te staan bij wat je doet. Laat ook ruimte tussen handelingen. Houd bijvoorbeeld rekening met reistijd, mogelijke uitloop of het feit dat je vermoeid bent aan het einde van de dag. Op die manier houd je voldoende ruimte om je handelingen ook daadwerkelijk af te maken.
- Naar buiten staren
Je herkent het vast wel dat je gedachten af en toe afdwalen. Je bent in gedachten bij het gesprek van vanochtend aan de keukentafel, dat vraagstuk van die klant waar je de oplossing even niet voor weet of de boodschappen die je straks niet mag vergeten. Sta jij het jezelf weleens toe om een paar minuutjes uit het raam te staren? Te dagdromen. Ik noem dat zelf “fladdertijd”. Jammer genoeg wordt dagdromen vaak gezien als tijdverspilling. Uit onderzoek van de Universiteit in Gent blijkt echter dat dagdromen wel degelijk nut heeft. Het ontspant je brein, geeft tijd om alle informatie en prikkels te verwerken en het maakt ons creatiever. Om een vraagstuk van verschillende kanten te bekijken, nieuwe inzichten te krijgen en het bedenken van interessante oplossingen. Pak daarom die verloren momentjes. Niet om even doelloos te scrollen op social media, maar om je voorstellingsvermogen even de vrije loop te geven.
Welke pauzeknop druk jij vandaag in? Je doet er je baas, partner en kinderen een groot plezier mee. En natuurlijk vooral jezelf.